Atatürk
Atatürk

Siyasi Sıkıntılar

  “Siyaset, adalete ve bilgiye dayanan yönetim biçimidir.”

Nizâmü’l-Mülk

Siyasetin yolu bilimle aydınlatılmalıdır. Siyaset bilimle taçlandırılmazsa tutkular öne çıkar. Böylece gönüllü talihsiz olan cahiller siyaset sahnesini işgal eder. Sonra eksen ekilmez, biçsen biçilmez. Zira ancak bilgi ve üretkenliğe dayalı siyaset insana hizmet eder. Nedir ki siyasetin amacı iktidara gelerek halka hizmet etmektir. Soru soranı azarlamak, üreteni yalnız bırakmak, sefalet içinde unutulan sanatçının bir köşede ölümünü seyretmek değil! 

“Siyaset, insan mutluluğunu geliştirme sanatıdır.”

Aristo

Siyaset, toplumda birliği sağlamak bunun için de özel çıkarlardan çok genel çıkarları ve tüm toplumun iyiliğini gerçekleştirmek çabası ve uğraşısıdır. Siyaset insan için vatandaş için vardır. Kalıcı siyasetin başarıya giden yolu vatandaş ihtiyaçlarının karşılanmasından, problemlerinin çözülmesinden geçer. Bu nedenle siyasete yön verecek en önemli unsur bu ülkede yaşayan insanların her şeyin en iyisini hakkettiğine yürekten inanmasıdır. Ancak siyaset hiçbir zaman halka kapalı, halkın katılımının ve anlamasının engellendiği bir zemin olmamalıdır.

Elbette politikasız ve siyasetsiz bir dünya yoktur. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir köşesinde mutlaka iki insanın politikadan ya da siyasetten bahsettiğini görürsünüz. Hatta “siyaset yüksek bir değer değildir” derler bir yandan da onu takip eden en ateşli üyesidirler. Öyle ki politika bir savaştır ve bu yolda her şey mubahtır. 

Düşünün ki bir ülkede, ahlâksızlık, yalan, riya, menfaat hesaplarına dayalı bir politika toplumdan tepki görmüyorsa, dürüst, adil ve erdemli bir politika toplum tarafından takdir edilmiyorsa, takdir ve tepki dengesi yok olmuş demektir. Böylelikle “herkesin kendi peygamberini çağırdığı” bir politikanın yolu açılmış demektir. Bütün siyasi sıkıntılar bilmediği halde biliyor görünen yöneticilerden kaynaklanmaktadır. Oysa düşünmek, tefekkür etmek siyasetçinin malıdır. 

Siyasi hayatımızda gelişmenin kalıcı olmasının vazgeçilmez diğer bir temel şartı da insan kalitesinin sürekli geliştirilmesidir. Siyasi kalite için kaliteli insan kaynağı şarttır. Önce insana yatırım yapmayı zorunlu kılar. Eğer bu yapılmazsa bilinenler değerlendirilemez, bilinmezler ise üne kavuşturulur. 

İyi bir yönetici, siyasetçi ya da politikacı bilimi, demokratik hayat ve ilkeleri şahsi ve politik çıkar ve makamın üstünde tutmalıdır. Yaptıklarının ve yapacaklarının hesabını verebilmelidir. Yüreği ile bakabildiği ülkesine, milletine, bayrağına, anayasaya, kanunlara, yargı kararlarına, kendisinin ve milletinin vicdanının sesine önemle uymak zorundadır. Aksi halde kötü idarecilerin başarısı halkın ıstırabıdır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz