Atatürk
Atatürk

Kitap İncelemesi | Dr. Cezmi Karasu Armağanı: Ustaya Saygı

“Dr. Cezmi Karasu Armağanı: Ustaya Saygı” geçtiğimiz Şubat ayında yayımlanan taptaze bir armağan kitabı. Karasu’nun Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tarih Bölümünden emekliliğine binaen meydana getirilen kitap; Karasu’nun yetiştirdiği öğrencilerinin, yirmi beş yıllık akademik hayatında Romanya’dan kazandığı dostlarının makalelerinden oluşmaktadır. 2019’un son ayından bu yana dünyada yaşanan değişimler, kitabın ithafında yüzümüze çarpmaktadır: kitap, Covid-19 ile mücadelede hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına adanmıştır. 

Cezmi Karasu 1958 yılında Eskişehir’de doğmuş, kırk dokuz yıllık devlet hizmetine Eskişehir Demiryolları Fabrikasında (günümüzde TÜRASAŞ’ta) başlamıştır. 1988’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümünden mezun olup yüksek lisans eğitimini 1994’te tamamlamıştır. 1998’de doktor unvanı almıştır. Birçok akademik çalışması bulunan Cezmi Karasu’nun farklı ilgilerine tarih sevgisini eklemesi sonucunda 2018’de “Devrim Arabaları Müzesi” ortaya çıkmıştır, Karasu müzenin genel konsept tasarım/uygulamasını yapmıştır. Sınırlarla çizilen küçük bir alanda gezinmemiş; oratoryolar yazmış, resim sergileri düzenlemiş, Devrim Arabaları Müzesi için Devrim’in maketini yapmış, stand-up gösterileri yapmıştır. 

Dr. Cezmi Karasu Armağanı

Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz’ın takdim yazısıyla başlayan kitap, editörlerin ön sözüyle devam etmekte ve yirmi iki bölümden oluşmaktadır. Makaleler bölümlere ayrılmış, Cezmi Hoca’dan yetişen her öğrenci alanında uzmanlaştığı konuyla alakalı makaleler yazmıştır. Bununla beraber armağan kitabında sadece öğrencilerin makaleleri yer almamış, Karasu’nun akademik hayatında tanıdığı dostları da kitaba katkı sağlamıştır. Toplamda yirmi iki makaleden oluşan kitaptaki yazılar tamamen farklı dönemleri, farklı konuları kapsaması açısından renkli ve zengin bir kaynak niteliğindedir. 

Kitap içerisinde Orta Çağ, Yakın Çağ gibi çeşitli zamanları ve Türk tarihiyle ilgili “Osmanlı Devleti’nde Balon ve Tayyare Uçuşları”, “Doğu Roma’nın Şair Augusta’sı Eudokia”, “ABD – Rusya Nükleer Enerji İş Birliği ve İran” gibi çeşitli konuları içine alan makaleler; görsellerle ve belgelerle desteklenmiştir. 

“Dr. Cezmi Karasu Armağanı: Ustaya Saygı”da sadece Türkiye akademik camiasının makaleleri yer almamıştır. Kitaptaki makalelerin yazarlarına Romanya’daki akademik camiadan yazarlar da katılmıştır. Kitabın editörleri Dr. Mikail Kolutek, Çağhan Sarı ve Orhan Köksal, hazırladıkları ön sözde kitabın bölümleri, bölümlerin içerikleri ve yazarlar hakkında bilgi vermiştir. Karasu için hazırlanan kitabın sonunda, bir albüm yer almaktadır. Hazırlanan albümde Cezmi Hoca’nın katıldığı birkaç kongreden fotoğraflar ve öğrencileriyle paylaştığı anılar -öğrencilerine öğrettiği anlar- yer almaktadır. 

Kitapta makalelerin bitiminden sonra Cezmi Karasu’nun özgeçmişine ve akademik yayınlarının listesine yer verilmiştir. Gazi Kitabevi’nden yayımlanan kitapta, hazırlanan diğer armağan kitaplarına kıyasla kitapta farklı bir özelliğin olduğu görülür: kitabın kapağında bir karikatür vardır. Hoca’nın dostu karikatürist Ekrem Borazan, Cezmi Karasu’nun bir karikatürünü çizmiştir. Hoca, bildik güler yüzlülüğüyle kitabın kapağından armağan kitabı hazırlayanlara ve ellerinde tuttukları emek kokan kitabı okuyacaklara bakmaktadır. Yukarıda bahsi geçen, kitabın sonunda bulunan albümün nihayetinde Karasu’nun bir de öğrencileriyle beraber çizilmiş bir karikatürü yer almaktadır. Armağan kitabın bu alışılmadık sunuluşu elbette ki Cezmi Karasu’nun özel bir insan, gülmeyi ve gülümsetmeyi öğreten bir usta olmasından kaynaklıdır. 

Kitabın editörleri Orhan Köksal, Dr. Mikail Kolutek ve Çağhan Sarı; kitabın ikinci bir cildini oluşturmayı düşünmekte, akademik camiaya makale çağrısında bulunmak için hazırlık yapmaktadırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz